گروه داروسازی بالینی
معرفی گروه: داروسازی بالینی یکی از رشتههای تخصصی داروسازی است که با هدف ارائه خدمات مناسب دارویی درجهت تجویز و مصرف منطقی و بهینه دارو و در نهایت کاهش مشکلات ناشی از آن تاسیس شده است. حیطه اصلی این رشته شامل مشاوره در زمینه تجویز و مصرف منطقی داروها، کاهش عوارض و خطاهای ناشی از دارو درمانی و ارتقاء سیستم خدمات و مدیریت دارویی در بیمارستانها و افزایش کیفیت ارائه خدمات به بیماران میباشد. در واقع این رشته میتواند پل ارتباطی مناسبی بین داروسازی سنتی به شکل پایهای و تحقیقاتی آن و شکل مدرن خدماتی و بالینی آن باشد. همچنین این رشته میتواند باعث ارتقا فرهنگ عمومی مصرف دارو و اصلاح الگوی مصرف داروها شود. این رشته میتواند با آموزش داروسازان برای کار در حیطههای بالینی در بیمارستان در نهایت باعث کاهش هزینههای سیستم سلامت و افزایش کیفیت خدمات دارویی شود.
گروه داروسازی بالینی یکی از گروههای فعال دانشکده میباشد که همزمان با شکلگیری دانشکده داروسازی، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را آغاز نموده است و برای اولین بار در سال ۱۳۸۶برای مقطع تخصص داروسازی بالینی اقدام به پذیرش دستیار نموده است. در حال حاضر دارای یازده عضو هیات علمی آموزشی فعال ( 4 استاد تمام، 2 دانشیار، 5 استادیار ) میباشد و فعالیتهای آموزشی گروه داروسازی بالینی در دو مقطع دکترای عمومی داروسازی و دوره تخصصی ارائه میگردد.
مدیران گروه در دهه اخیر:
خانم دکتر ماریا توکلی اردکانی، آقای دکتر جمشید سلام زاده و در حال حاضر آقای دکتر محمد عباسی نظری ( استاد گروه داروسازی بالینی) ، مدیر گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی می باشند.
اهداف و برنامه عملیاتی گروه داروسازی بالینی: ارتقای کیفیت فعالیتهای آموزشی و پژوهشی گروه و تربیت متخصصین توانمند، کارآمد و کارآفرین جهت خدمت به جامعه از اهداف اصلی گروه میباشد.
الف) اهداف آموزشی:
۱- استفاده از آموزش مجازی/ ترکیبی blende
۲- ارتقا آزمونها و ارزیابی دانشجویان
۳-ارتقا زیرساختهای آموزشی و ارتقا کیفیت آموزش
۴-مشارکت اعضای هیات علمی در تدوین و بازنگری برنامه ریزی آموزشی
ب) اهداف پژوهشی:
۱-ارتقا سطح کیفی فعالیتهای پژوهشی گروه
۲-تعیین و بازنگری اولویت های پژوهشی
۳- توسعه پژوهشهای بین رشته ای در داخل و خارج دانشکده
(مشارکت با گروه های زیر در جهت انجام پروژه های مشترک)
ج) انجام خدمات بیمارستانی:
چشم اندازهای گروه
با توجه به افزایش روزافزون داروها و عوارض مرتبط با آنها و پیشرفت لحظهای علوم پزشکی، مدیریت دارویی در مراکز بهداشتی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است به همین دلیل در کشورهای پیشرفته دنیا در همه بیمارستان ها داروساز بالینی نقش کلیدی در چرخه درمان دارد. در ایران اگرچه ما هنوز به اهداف مدنظر برای این رشته چه از نظر آموزشی و چه از نظر پژوهشی نرسیده ایم و راه درازی در پیش داریم اما از نقاط قوت این مجموعه می توان وضعیت مناسب در منطقه به لحاظ آموزشی ، پژوهشی و خدماتی و تلاشهای روزافزون همه فارق التحصیلان در زمینه به بار نشاندن این نهال کوچک دانست.
از این رو چشم انداز گسترده ای برای این رشته در زمینههای مختلف بالینی از جمله نظارت بر تجویز و مصرف منطقی داروها و تدوین پروتکل های کاربردی در زمینه مصرف داروهای مهم و پرهزینه در همه بیمارستانها، تاسیس اتاق تمیز هم برای داروهای شیمی دارمانی و هم فرمولاسیون ها TPN و تاسیس کلینیکهای مدیریت دارویی مانند کلینیک وارفارین برای داروهای پرخطر و چالشی تحت نظارت داروسازان بالینی و ... اشاره کرد که با راهبردهایی چون توسعه منابع انسانی با توسعه آموزش داروسازان بالینی کارآمد و توانا و تسهیل کارآفرینی از طریق ایجاد بخش مراقبتهای دارویی که در نهایت باعث کاهش هزینههای سیستم سلامت و افزایش کیفیت خدمات دارویی می شود میتوان این مسیر را ممکن کرد.
علاوه بر این موارد، از دورنماهای این رشته که میتواند به ارتقا رشته و معرفی بهتر آن کمک کند میتوان به تاسیس مرکز تحقیقات، مرکز رشد و ژورنال تخصصی اشاره کرد که تاکنون تاحدی انجام شده است.